• Никола Драговић

- Зашто заборављамо своје победе - Бој на Плочнику

Updated: Jul 1, 2019

Чини се да Српски народ углавном воли да слави и пати за својим поразима, па чак и своје тешко извојеване победе претвори у сопствене поразе. Често се запитам зашто се више пажње посвећује нашим поразима, него нашим славним победама? Све славне  победе  су мукотрпно извојевали наши преци, које требамо поштовати и поносито обележавати.

Једна од славних победа у нашој историји, која је заборављена и склоњена у страну, јесте и битка (бој) на Плочнику, која се догодила у јесен 1386. године.

Плочничко поље

И после VI векова постоје спорења да ли се ова битка заиста догодила или је само мит? Као да неко намерно жели да потисне победе Српске војске у заборав. Водећи се девизом „Оно што се не запише, као и да се није догодило“, решио сам да напишем пар реченица о ономе шта сам чуо од својих предака и оно о чему се прича у Топлици, а односи се на славну победу Српске војске на плочничком пољу под командом кнеза Лазара 1386. године.


После Маричке битке 1371. године, и све већих надирања Османске војске на српске територије, након пада Ниша и Пирота, на удару Османлија нашла се и тереторија којом је владао српски кнез Лазар. Територија, у народу позната под именом „Лазарева Србија“или "Моравска Србија".


Карта "Моравске Србије"

Одбијајући ултиматум турског султана Мурата, да му се покри и да његова војска прође кроз његове делове земље, идући тако према северу, где би му за узврат султан гарантовао независност, кнез Лазар је донео одлуку да се супростави Османској војсци и постави се као брана хришћанској европи од ислама, жртвујући тако свесно себе и свој народ.

Одбивши Муратов ултиматум, Османска војска се упутила према Крушевцу, тадашњој престоници Лазареве државе. Мудри кнез Лазар, како се прича, ангажовао је дрвосече како би запречили пут код села Белољин и усмерили Османску војску према плочничком пољу, иначе плочничко поље је окружено планинама са севера, запада и југа само је са истока отворено, што је мудри кнез Лазар искористио да направи заседу, опколи Османску војску и потуче је до колена. Прича се да је у овој бици рањен и Милош Обилић, славни српски витез, који ће у бици на косовском пољу, три године касније убити турског султана Мурата.


Српска победа на Плочнику је привремено зауставила продор турске војске, која је морала да се повуче и консолидује своје редове.

Три године касније узимајући у обзир Лазареву војну тактику и мудрост, Турци бирају равно косовско поље за нови окршај са Србима.
Бој на Плочнику 1386


О боју на Плочнику и Српској победи се из не знам ког разлога упоште не говори, чак се и не спомиње, да ли је то проклество Србије да се порази славе, а победе скривају?


Да је победа на Плочнику била значајна за целокупну Европу у том периоду, говори и податак да је прича о боју на Плочнику дошла и до Француског двора, а њу је забележио Жан Франсоа из разговора са Лавом VI, петим краљем Јерменије.

Слични текстови:

- Двојица славних Лазаревих витезова из Топлице

- Сећање на 105-ту годишњицу од формирања Гвозденог пука - Гвоздени пук на Церу - Шта је нама данас Топлички устанак - Делећи судбину свога народа Краљ Петар I Карађорђевић у Куршумлији - Будимо достојни потомци својих предака

- Застава "Гвозденог пука" на ковчегу краља Петра