• Никола Драговић

- Застава "ГВОЗДЕНОГ ПУКА" на ковчегу Краља Петра

Updated: Aug 15, 2019


На данашњи дан, 16. августa 1921. године, умро је Краљ Петар Први Карађорђевић.

Краљ Србије 1903 - 1918  и Краљ Срба, Хрвата и Словенаца 1918 - 1921. године.

Био је најомиљенији српски владар, период његове владавине, према речима многих историчара, био је обележен процватом, демократије, парламентаризма, људских права, хуманизма...


Због изузетних заслуга у Балканским ратовима и Првом светском рату добио је надимак Ослободилац, а због велике љубави и односа према Србији и свом народу од милоште је прозван и чика Пера.


Био је веома образован и свестран човек, основно и гимназијско образовање стекао је у Београду, а академско на колеџима у Женеви и Паризу. Завршио је чувену француску војну академију Сен-Сир. Краљ Петар је једини европски владар који је добио медаљу за храброст на самом ратишту као директан учесник у Француско-немачком рату, а своје војне вештине, знање и храброст исказао је под именом Петар Мркоњић учествујући у Херцеговачком устанку 1875. године.


О томе какав је био Краљ „Пера“, како владар, најбоље говори чињеница да је као Краљ изгубио судски спор са једним мештанином Гроцке, пред судом се није позивао на краљевски положај, већ је поштовао закон и државне институције. Када је 1911. године, затражио 200.000 динара, на зајам, од тадашњег министра финансија Лазара Пачуа, који су му били потребни да би, како доликује краљеском дому, припремио удају своје ћерке Јелене, министар је одбио Краља. Није му дао ноце али му је предложио да узме кредит од банке и тако реши свој финасијски проблем, што је Краљ и учинио.


Посебно поштовање и уважавање краљ Петар I Карађорђевић је имао према припадницима Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ „ГВОЗДЕНОГ ПУКА“. Након завршетка Великог рата припадници овог Пука су до 5. маја 1920. године, имали посебно задужење да као гардијска јединица штите двор и државне институције.

Краљ је био одушевљен оданошћу, храброшћу, преданошћу, вредноћом, несебичношћу... овог Пука, оставио је у аманет да његов ковчег буде прекривен заставом „ГВОЗДЕНОГА ПУКА“. Тако је заиста и било када је напустио ово земаљски свет 16. августа 1921. његов ковчег је био прекривен најодликованијом пуковском заставом српске војске. Заставом ГВОЗДЕНОГ ПУКА !!!Још текстова: