• Никола Драговић

- Загревање пред београдске изборе


И ако није познат датум одржавања редовних избора за одборнике у скупштини града Београда, изборна кампања увелико тече. О чему сведоче активности позиционих и опозиционих странака, од штандова, трибина, до мерења притиска, поделе пакетића и циркуских представа. Према незваничним информацијама избори за скупштину града Београда, највероватније ће се одржати 10. марта, онако као законски рокови налажу. Просто да се не поверује, али ето београдска градска власт је имала ту срећу да изгура цео свој четворогодишњи мандат , са чиме се не могу похвалити њихове колеге из републичке власти.


Београдски избори ће представљати једну врсту великог теста, како за власт тако и за опозицију. Подсећања ради право гласа у Београду на председничким изборима одржаним 2. априла ове године, имало је 1.620.072 бирача, што представља 24% бирачког тела у Србији. Власт ће желети да по сваку цену задржи добар резултат и покаже како и даље има велику подршку међу грађанима, а опозиција ће настојати да оствари што бољи резултат, као би покушала да освоји што већи број мандата и ако јој се посрећи изгласа градоначелника из својих редова, што је у овом тренутку мало вероватно.


Али о београдским изборима има времена и о њима ћу у неком од наредних блогова.


Оно што је интересантно јесте да пре избора за одборнике у скупштини града Београда, имамо изборе за одборнике скупштине општина у пет локалних самоуправа: Пећинцима, Мионици, Неготину, Костолцу и Прешеву, који ће бити одржани 24. децембра. Занимљиве су коалиције на локалу, као нпр. Социјалиста и Радикала, али изгледа да у политици и у Србији ништа није чудно и ништа није немогуће, све је реално и остварљиво.

Упркос разним локалним прегруписавањима, договорима и комбинацијама, владајућа странка са својим коалиционим партнерима, овим или оним у зависности да ли имају своје одборе или не учествоваће на изборима, док је и на овим изборима опозиција показала своје нејединство и разједињеност па ће неке опозиционе стране учествовати на поменутим локалним изборима а неке не.


Тако ће владајућа коалиција искоритити ове изборе да прогласи још једну велику победу над опозицијом и „загрејати“ своје капацитете за веома важне београдске изборе, а опозиција остаје да се припрема за престоничке изборе.


Оно што је сасвим сигурно јесте да су ово избори у децембру искоришћени као увертира за предстојеће изборе, надам се само београдске, како би помоћу доброг маркетинга и резултата владајућа коалиција, успела да убеди грађане Београда да им повере још један мандат, као што су то урадили грађани у ових пет општина. Исто тако опозиција треба да се запита шта она може урадити? И на који начин искористити ово „загревање“ пред београдске изборе. Да ли ће опозиција превазићи сујете и извући поуке? Видећемо веома ускоро.