• Никола Драговић

- У сусрет београдским изборима - кратка цртица


Одмах након председничких избора, који су одржани другог априла ове године, почеле су припреме за изборе који треба да се одрже ове или следеће године за одборнике скупштине града Београда.

Подсећања ради предходни избори за градску скупштину Београда одржани су 16. марта 2014. а градска скупштина је конституисана 23. априла. Пошто је извесно да ће избори бити 2018, а и правни прописи налажу да се избори за нове одборнике скупштине града морају одржати 30 дана пре истека мандата одборницима из актуелног сазива, избори куцају на вратима.


Још се прашина од председничких избора није слегла и тек што се нова-стара-реконструисана Влада прихватила посла, опет се прича о изборима И увелико се кренуло у кампању. Шушка се да ће се са београдским одржати и парламентарни избори, али то су само нагађања која се могу и остварити.


Ипак да се вратим на београдске изборе који су извесни и који нам куцају на вратима. Власт је спремна за нове изборе, то је видљиво на сваком кораку, раскопане улице, медијски наступи градских челника и функционера владајуће коалиције, као и други видови позиционе борбе видљиви су на сваком кораку. Што се власти тиче ту нема шта да се коментарише, они су истренирани за изборе и радо их ишчекују, јер Србија не може да састави ни годину дана а оно неки избори што одговара власти, која тако држи своје чланство у сталном изборном „ванредном стању“. Но међутим шта је са другом станом, шта се дешава са опозицијом? Опозиција у Србији, а самим тим и у Београду, је у неком назовимо „хаосу“, нико неће ни са ким, стална опозициона препуцавања и ратови, поделе, лицитирање око имена кандидата за градоначелника, колико је колона потребно... и сличне ствари, изазивају разочарење код грађана који се не слажу са актуелним режимом и његовом политиком, али им друга страна не нуди алтернативу и нову политичку визију.

Зашто су београдски избори важни за опозицију? Зашто опозиција треба да се опамети? Питања су која се често постављају.


Београд као главни град наше државе представља веома битан привредни, политички, геополитички, трговински, туристички, културни центар... не само Србије и региона него и читаве Европе. Као главни град једне државе и због горе наведених предности градоначелник Београда има веома битну и значају улогу у политичком животу не само главног града већ и државе и региона, па се са правом каже да је градоначелник Београда четврта политичка фигура у држави а можда чак и трећа. Ваља подесити да град Београд располаже веома озбиљним буџетом а да је градоначелник један од оних који управља њиме. Да не помињемо остале предности и мане првог човека престонице, које можемо да оставимо за неки други блог или дискусију.


Опозицији су избори за одборнике скупштине града Београда, једина шанса да покаже своју снагу и озбиљност И тако уздрма актуелну власт. Уколико се уједини и понуди конкретан програм са конкретним решењима, идентификује оне проблеме који муче грађане и понуде адекватне одговоре и решења за њих, опозиција има добре шансе да оствари добар резултат који може изазвати озбиљан земљотрес на политичкој сцени не само Београда већ и читаве Србије.


Зато опозициони представници требају сести за истим столом сагледати све околности и израдити озбиљан програмски и кадровски предлог њихове визије вођења главног града. Само уједињени са озбиљним кадровима конкретним решењима и добром презентацијом, опозиционе странке имају шансу да се њихов глас чује и да крену степеницама од опозиције ка позицији.