• Никола Драговић

- У нову школску годину без више деценијских куршумлијских средњих школа


Након више деценијског постојања куршумлијских средњих школа, гимназије и економске школе, од сутра 3.септембра ђаци и професори неће више бити у њима.


Наиме одлуком Владе републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја угашене су куршумлијске средње школе и формиране нове куршумлијско подујевске средње школе, гимназија и економско техничка школа. Министар просвете то правда некаквом рационализацијом, а грађане и локалну самоуправу нико није ни консултовао.


Како је то могуће да се само 15. дана пре почетка школске године доноси ова одлука и да се спајају школе из различитих општина и различитих школских управа, са простора централне Србије и Косова и Метохије, па је с правом завладала забринутост и незадовољство у граду на ушћу три реке.

Да ли ће професори, ученици и грађани истрајати у својим захтевима? Које су ономад преко локалне самоуправе у Куршумлији, на протесту у центру града упутили државним органима, остаје да се види у наредном период или ће по старом добром обичају бити: “Тресла се гора родио се миш.”

Да ли ће ђаци ићи у школе са више деценијском традицијом или у неке нове хибридне настале одлуком виших органа? Остаје нам да видимо у наредним данима.

У сваком случају сутра почиње нова школска година, нека буде срећна и успешна свим професорима и ђацима!