• Никола Драговић

- Страдање малих у сукобу великих, Сирија данас

Updated: Dec 17, 2018


Не могу а да као политиколог не напишем пар реченица о актуелним дешавањима у Сирији и свету. Иако међународни односи нису у фокусу мог интересовања, ситуација која се догађа на међународној политичкој и војној сцени не може никога да остави равнодушним ко се иоле занима за политику.

Како каже једна стара пословица: „Када слонови воде љубав или се туку тло се око њих тресе а мали око њих страдају.“ Ова пословица можда најбоље описује тренутну ситуацију која се дешава на међународној сцени у вези најновијих дешавања у Сиријској Арапској Републици.


На крилима “Арапског пролећа” једну од најразвијених економија у западној Азији захватио је грађански рат између регуларно изабраног режима Башар ел Асада и тако званих побуњеника за демократију, муслиманске браће, исламске државе… и разних других организација које се боре за “демократију” по старом добром рецепту успостављања демократије на крилима бомби и цивилних жртава.


И ако рат у Сирији бесни већ седам година и страда велики број недужних људи, светски моћници уместо да помогну недужном народу и онеспособе терористичке групације, они одмеравају своје снаге преко недужних људи и цивилних жртава. Па се тако свет пре неколико дана нашао на ивици Трећег светског рата, јер су Сједињене Америчке Државе изигравајући светског полицајца задуженог за мир и демократију, упутиле разарајуће ракете према једној независној, сувереној и међународно признатој држави.


Можда би се сукоб у Сирији завршио војном интервенцијом “светског полицајца” и његових сарадника већ првих дана рата пре седам година и не би трајао толико дуго, да се Русија није умешала, држава која се пробудила из сна и осетила се угроженом од свог највећег политичког и војног супарника са друге стране океана.


Поред економских и политичких интереса који се сусрећу у Сирији, “Велике Силе” желе да заштите своје међународне позиције а у овом тренутку им је најпогоднија ова држава, да преко ње одмере своје снаге. Такође неке земље желе да јавно мњење из своје земље усмерене на друге, што би се жаргонски рекло: “Да извезу проблем”.


Анализе и судове око збивања на међународном пољу остављам својим колегама политиколозима који се баве међународним односима и међународном политиком, а ја хтедох овим кратким текстом да дам своје кратко мишљење о томе да нажалост “велики” диктирају услове, а мали су осуђени или да их слушају или страдају.