• Никола Драговић

- Спасимо куршумлијске школе


Након више од шест деценија постојања куршумлијских средњих школа, Гимназије и Економске школе, Влада Србије донела је без консултације локалне самоуправе по сопственом нахођењу, одлуку о промени назива куршумлиској Економској школи и Гимназији и припоји им средње школе из Подујева које су од 1999. измештене у Куршумлију.


Спајање ових школа не би било чудно да републички органи нису отишли толико далеко и променили назив шлолама додајући им тако перфикс “подујевска” у називу.

С правом се поставља питање зашто то је то Влада урадила у овом тренутку када су отворени преговори око Косова и Метохије? Зашто се спајају школе из различитих општина и различитих школских управа?


Годинама уназад за подујевске школе, које су припадале Косовско-митровачкој школској управи, су вазили посебни услови приликом уписа ученика и формирања одељења јер су уписивали одељења са по 4-5 ученика и преводили запослене у стални радни однос, док је Министарство куршумлијским школама гасило одељења испод 16 ученика, а дешавало се да гасе и одељења са 20 и више ученика.


Тако ће ове подујевске школе у новоформиране школе довести већи број запослених него ушеника. Једина разумна одлука Владе Србије била би да су подујевске школе враћене на Косово и Метохију, а наставни кадар био распоређен и збринут у српским школама на Косову и Метохији јер увидом у систем „Доситеј“ може се видети да у српским школама на Косову и Метохији постоји велики број слободних радних места свих струка.


Тиме би и држава Србија ојачала српске институције на Косову и Метохији, нарочито на северу Косова и Метохије. Овако остаје нам да размишљамо о томе који је циљ ове крајње политичке одлуке о спајању куршумлијских и подујевских скола. Да ли је овом одлуком о спајању назива градова у називу школа са префиксом „Куршумлијско-подујевска“ север Косова, коме припада и општина Подујево, припојен „Југу централне Србије“ или је „Југ централне Србије“ припојен „северу Косова“?


Могло би Министарство просвете да размисли о спајању београдских и мајданпечких и београдских и алибунарских школа па да добијемо „Београдско-мајданпечку Дванаесту Гимназију“ или „Београдско-алибунарску Економско-техничку школу“. Пошто се смањује број ученика а самим тим се и смањује број школа, то знаци да се и у Министарству просвете смањује обим посла па би и Министарство требало да размишља рационално и смањи број извршилаца.


Куршумличани су познати како добри домаћини, гостопримљиви људи великога срца, који су увек спремни да помогну и да срдачно дочекају госте, своје доброчинске гестове су показали и у миру и у рату, али да се неко поиграва са њиховим достојанством и традицијом не приличи па макар то била Влада Србије и Министарство просвете.