• Никола Драговић

Последње обраћање Краља Александра Карађорђевића свом народу

Updated: Sep 10

Ретко ко зна да се краљ Александар последњи пут обратио свом народу на данашњи дан 1934. године у Прокпљу, приликом освештавања споменика палим Топличанима у ратовима 1912-1918. године.

Тог 9. септембра 1934. године, Краљ Александар је у пратњи Војводе Косте Миловановића - Пећанца, Архиепископа Пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Варнаве, председника Владе краљевине Југославије Николе Узуновића и других државних заничника и угледних званица дошао у Прокупље, у центар округа Топличког, да ода почаст и поклони се страдалим Топличанима у ратовима од 1912. године до 1918. године и том приликом открије споменик у центру Прокупља, палим Топличанима у ратовима 1912-1918. године.Према разним списима који датирају из тог времена, сматра се да је то био један од највећих догађаја у ондашњој држави, где је присуствовало преко 40.000 људи.


Након литургије у цркви светог Прокопија, која је у то време обележавала хиљадугодишњицу свог постојања, Краљ и званичници праћени овацијама присутних грађана упутили су се у центар града да открију споменик храбрим Топличанима.


Краљ Александар и званичници на откриваљу споменика палим Топличанима 1934. године у Прокупљу. Слика преузета са сајта "Политике"

Поводом овог догађаја Политика је детаљно извештавала, па је тако пренела говор Краља Александра:

„Шумадијска Србија, никнувши из Карађорђевог устанка, створила је својом крвљу и слободну Топлицу. А нова Топлица, достојна постојбина Топлице Милана и Косанчић Ивана, старог Југ-Богдана и његових девет Југовића, осветлила је образ и себи и својој земљи када је куцнуо судњи час да се и друга неослобођена браћа ослобађају. Њен Други пук, легендарни Гвоздени пук, пронео је њено име далеко и блиставо, то и овом приликом истичем као ваш врховни командант. Све ће то поколењима причати овај споменик. А странцима рећи ће још и то да против сваког завојевања које иде преко националних и етнографских граница, душа народа даје отпор вазда и у свим приликама...”

Обраћање Краља Александра 1934. године у Прокупљу

Многи историчари тврде да је у Прокупљу био планиран атентат на Краља, који се нажалост десио месец дана касније у Марсеју, али да је због доброг обезбеђења и велике гужве било је немогуће да се Краљу било шта лоше догоди у Толици, где је мобилисан славни „Гвоздени пук“!


Данас се Топлица и Топличани заборављају, њихове заслуге према држави се склањају у страну, на сцени су неке друге вредности, а не патриотизам државотворност, родољубље... оне вредности које су красиле Српски народ.