• Никола Драговић

- ПОБЕДА! Куршумлијским средњим школама се враћају именa

Updated: Dec 19, 2018


Слика са протеста против промене имена куршумлијским средњим школама, септембар 2018.

Након сулуде одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, да се куршумлијским средњим школама у називу дода "подујевска," и да се куршумлијске средње школе гимназија и економска споје са подујевским школама, техничком и гимназијом, и то само неколико дана пре почетка нове школске године. У Куршумлији, вароши на три реке завладао је мук и зебња, разочарење и страх. Свако је имао своје разлоге за бригу.


Ученици бивши и садашњи, забринули су се у које школе иду, и које су школе завршили, професори јер спајањем куршумлијских школа са подујевским, неки ће постати технолошки вишак и изгубити посао, родитељи јер не знају у које школе им деца иду и коју школу су уписала.

Сви су се надали да је ово само шала и да ће све бити у реду. Џабе су се писала писма и тражили пријами у државним институцијама, све је то било безуспешно, али младалачки револуционарни бунт се није предавао. Ученици нису хтели да чекају да им неко са стране мења име школа и намеће решење, узели су ствар у своје руке, и уз подршку појединих професора, родитеља и грађана организовали протесте како би скренули пажњу на овај проблем. Протести су из недеље у недељу били све масовнији, исплатили су се! Јер су ученици добили битку са Министарством!


Како јављају локални медији, а потврдили су и представници ђачких парламената, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у петак, 23. новембра, донело одлуку да се из куршумлијских средњих школа избаци назив „подујевска“, па ће се од следеће школске године, средње школе у Куршумлији звати: "Економско – техничка школа Куршумлија" и "Гимназија Куршумлија."


Враћање имена куршумлијским средњим школама, показује нам како се заједничким снагама може постићи жељени циљ. Како младост и солидарност целокупне друштвене заједнице дају жељени резултат.

Још текстова:

Коме смета Економска школа?


У нову школску годину без више деценијских куршумлијских средњих школа


Спасимо куршумлијске школе