• Никола Драговић

Осврт на 2019. годину у Куршумлији

Updated: Jan 3


За нама је још једна година, у градићу на трију река или како је записао један путописац, с краја XlX века: „Кутак Швајцарске испод Копаоника“, увек је интересантно и има разних дешавања. По моме мишљењу годину за нама обележило је пар битних догађаја.


Почетком године настављени су протести опозиције, пре све странка окупљених око Савеза за Србију, долазили су говорници са стране и све до априла сваког четвртка чула су се разна мишљења, критике и похвале.


У марту је обележено 20 година од НАТО агресије на тадашњу СРЈ, Куршумлија је била град на који су пале прве Нато бомбе, град који је претрпео велике жртве и разарања.


Тема која је актуелна и у 2020. години, јесу наплате потраживања повериоца и радника ШИК „Копаоника“, једног од најуспешних комбината дрвене индустрије у Европи, који као и већина фирми у Србији није преживео вртлог транзиције. Нагон вишегодишњих судских спорова и пресуда радници су узели ствар у своје руке организовали протесте и за помоћ се обратили највишим државним органима. Када се чинило да је проблем решен и кренуло у реализацију наплате потраживања, појавили су се проблеми у вези висине и следовања, ко колико новчаних средстава треба да добије? Ко колико заслужује? Ова тема ће по свему судећи биће интересантна и заступљена у куршумлијској јавности и ове године.


Једна од највећих трагедија која је обележила годину за нама, јесте саобраћајна несрећа аутобуса Ниш – Експреса, која се догодила 30. априла у селу Барлово, у којој је страдало 6 особа. Цео град и околина су тих дана били завијени у црно, а општина Куршумлија је 2. мај прогласила даном жалости.


Лето је као и сваке године резервисано за манифестације, па је тако прошлогодишње културно лето трајало 5 дана, тих дана су Куршумлијом и околином продефиловали разни уметници.


2019. година је била и година великих јубилеја, Српска Православна црква је обележила 850 година од добијања независности од стране Вазнесењске патријаршије, а Куршумлија је 14 и 15. септембра била домаћин обележавања овог јубилеја Нишке епископије, Прослави овог јубилеја присуствовале су бројне угледне званице.


Подсећања ради, родоначелник српске духовности Велики жупан Стефан Немања је прве задужбине саградио у тадашњој Топлици, а данашњој Куршумлији, а након добијања аутокефалности Српске православне цркве, Сава Немањић, Први српски архиепископ, је у манастиру Светог Николе у Куршумлији крстио првог верника Независне Српске православне цркве.


У економском смислу за Куршумлију су у 2019. години најављени су бољи дани. Отпочела је изградња фабрика „Сложених борбених система“ у Пљакову. Куршумлијска бања је добила новог власника, Израелски инвеститор у области дрвне индустрије отпочео је радове на оспособљавању фабрике намештаја у некадашњој конфекцији „7. јули“. Остаје нам да видимо како ће се започети пројекти реализовати у 2020 години.


Пошто сам овај текст почео са политичким темама тако га и завршавам.


Несумљиво највећи политички догађај у 2019. години, јесте долазак председника Александра Вућића и премијера Ане Брнабић у Куршумлију 12. октобра у скопу кампање „Будућност Србије“ и одржавање митинга у центру града. Том приликом Куршумлији су обећани бољи дани у сваком погледу.


Крај године која је за нама обележили су и опозиционе активности, Народна странка Вука Јеремића и Странка Слободе и правде Драгана Ђиласа формирале су своје општинске одборе, а оснивачким скупштинама су присуствовали и лидери ових странака. Остале опозиционе странке врше убрзане припреме за предстојеће изборе, чекају пролеће 2020. године.


И ако је 2019. година била интересантна, несумљиво је да ће преступна 2020. година бити још интересантнија и занимљива у сваком погледу. Велика су очекивања, велике наде и велике борбе су пред нама.