• Никола Драговић

Нови ауто - пут старе дилеме

Од како је најављена изградња ауто – пута Ниш – Приштина, Топлица се узбуркала. Сви су се ускомешали, и чекају да се почне са градњом, свако има неке своје разлоге за страх и радовање. Мали привредници страхују од доласка нових инвеститора и нове конкуренције, незапослени се радују и гаје наду да ће ауто – пут привући нове инвестиције и отворити нова радна места, власници парцела кроз које пролази траса пута очекују адекватне накнаде...


Подсећања ради дужина ауто – пута Е 80 од Ниша до Мердара износи 76,92 км. Који пролази кроз општине: Мерошину 15,74 км, Прокупље 23,14 км. и Куршумлију 38,03 км.


Од како је најављена његова изградња, две теме су се издвојиле:1. Ко ће имати користи од новог ауто – пута и

2. Колика ће бити цена накнаде експропријације земљишта.


Око прве углавном се споре власт и опозиција. То да ли ће нови ауто – пут „Мира“, како се још назива, донети просперитет и благостање грађанима Топлице, или ће послужити да преостало становништво брже њиме отпутује у бели свет у потрази за бољим животом? Да ли ће бити од користи грађанима Србије или Албаније? или пак НАТО ПАКТУ, који је луку Драч у Албанији прогласио за једну од својих стратешких лука, остаје нам да видимо у наредном периоду.


Оно што највише интересује становнике топличких општина, кроз које пролази маршута пута „Мира“, јесте висина накнаде за експропријацију земљишта које се налази на тој деоници. Постоје разне шпекулације да ће се цене кретати од неколико десетина евра за један ар земље, па до неколико стотина евра за ар.

Оно што је сасвим извесно, а како закон и правила налажу, јесте да ће се земљиште откупити по тржишној цени, а да ће препоручену цену дати Пореска управа, узимајући том приликом у обзир све релевантне компоненте који утичу на формирање тржишне цене.


Као на пример, за пољопривредно земљиште је предвиђено (начин коришћења, системи за наводњавање/одводњавање, терети и ограничења и др.), за грађевинске објекте (година изградње, година доградње, година адаптације, објекат у изградњи, објекат за рушење, начин градње објекта, материјал објекта, систем за грејање и хлађење, терети и ограничења...)


И ако градња још увек није почела, а у току је јавну увид у Нацрт измена и допуна Просторног плана за подручја посебне намене инфраструктурног коридора ауто-пута E–80, деоница Ниш-Мердаре. Сви нестрпљиво очекују када ће коначно отпочети радови.


Да овај ауто – пут представља један од веома битних приоритета републике Србије, говори чињеница да је председник Србије Александар Вучић, 9. јула прошле године, замолио немачку канцеларку Ангелу Меркел да убрза реализацију ауто - пута Ниш - Приштина.

Надам се да ће се ускоро разрешити стара дилема новог пута и одговорити да питања која муче становнике топличких општина, која се тичу коначне маршуте, цене експропријације и ко ће на крају имати корист од овог новог ауто – пута?


Текст објављен на интернет порталу

Топличке вести