• Никола Драговић

Неће Кркобабић и обећања из круга двојке оживети село већ људи на селу


Читам како се господин министар Кркобабић хвали да ће оживети село тако што ће поделити неке бесплатне куће и тако решити умирање српског села.


Они исти који су пушком српске сељаке јурили са кућног огњишта, терали их у град да уместо у својим шталама музу краве по вештачки створеним комбинатима, данас причају о препороду села у Србији.


Поштовани господине министре, обраћам вам се као неко ко је одрастао на селу и чији су преци били часни и поносни српски сељаци и домаћини, неко ко је високо образовање стекао у главном граду ове државе и ко има жељу да се врати своме родном крају, али због ваше „успешне“ политике за мене нема места у родном крају и селу у коме сам одрастао па тако због своје егзистенције морам да радим далеко од свог вековног огњишта.


Да ли ви господине Кркобабићу знате у каквом су стању српска села? Очигледно да не знате, јер да знате, уместо што покушавате да добијете јефтине политичке поене и мало медијског простора за личну промоцију, требало би да скинете ваше скупоцено одело и лаковане ципеле, обујете каљаче и кренете у српска села која немају путеве да видите како српски сељаци долазе до својих кућа.


О каквом оживљавању села ви причате ако до појединих сеоских кућа не могу да дођу ни теренска возила, куће немају струју, а неке сеоске школе немају чак ни тоалете.


Уместо грандиозне најаве како ћете поклањати и куповати куће на селу, покушајте да задржите младе тако што ћете им помоћи да реше инфраструктурне проблеме, пре свега да имају достојан пут до својих кућа, нормално снабдевање електричном енергијом и пијаћом водом, да када заврше школе лакше добију посао. Помозите у пољопривредној производњи и откупу производа уместо што се фотографишете у шталама.


Ако не знате како да помогнете и шта да урадите, ево ја вам стојим на располагању да заједно обиђемо српска села, нарочито у Топлици, и да видите како људи живе. Маните се празних флоскула и обећања, већ конкретним примерима покажите да вам је стало до села и храброг и честитог српског сељака и домаћина.


Никола Драговић дипломирани политиколог село Рударе општина Куршумлија, округ Топлички