• Никола Драговић

- Наредни избори ће се одразити на будућу политичку сцену у Србији


И ако су за 4. март расписани избори за одборнике у скупштини општина Бор, Аранђеловац, Севојно и Београд, велику пажњу привлаче избори за скупштину града Београда. То наравно не чуди јер у Београду право гласа има преко 1.600.000 бирача, на последњим изборима за председника Републике одржаним 2.априла право гласа према подацима РИК-а имало је 1.620.072, што представља веома значајан број бирача, скоро трећину од укупног броја бирача у републици Србији, ако томе додамо и бираче у Аранђеловцу, Бору и Севојну где параво гласа има 88.245, према подацима РИК-а , у Србији ће 4. марта гласати око 1.700.000 бирача.


Ови избори су веома значајни како за власт тако и за опозицију, јер и власт и опозиција од ових избора очекују доста. И ако су у првом плану избори за скупштину града Беграда, и у остале 3 општине изборна кампања је веома узаврела.


Зашто су избори значајни за власт и опозицију?


Може се слободно рећи да ће наредни избори утицати на будућу политичку сцену Србије и да после њих неће бити исто. Што се тиче опозиције на политичку сцену ће ступити две нове политичке снаге оличене у представницима Народне странке Вука Јеремића и Покрету слобоних грађана Саше Јанковића, такође Борис Тадић је најавио повратак у Демократску странку и могућност утапања своје Социјалдемократске странке у Демократску странку. С друге стране, странке у власти предвођене Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије покушавају да задрже своју доминантну позицију у власти. Тако да ће и на позицијама власти и опозиције доћи до укрупњавања политичке сцене, сасвим је очекивано да ће Српска напредна странка предводити странке у позицији, али је интересантно и треба посветити пажњу опозиционом деловању странака јер водеће место у опозицији за сада нема ни једна странка. Оно што је сасвим извесно јесте да ће водеће место међу опозицијом заузети Народна странка или Покрет слободних грађана, јер Демократска странка и ако са дугом традицијом изгубила је доста кадрова и нема покретачку енергију потребну за политичко деловање и не нуди нову алтернативу и визију на политичкој сцени.


Сасвим је извесно да ће се након избора 4. марта формирати нова политичка сцена у Србији на којој неће бити места за неке мале странке које имају толико чланова да не могу да попуне ни сва места у осредњем аутобусу.

Уколико резултат на предстојећим изборима буде лош по власт, опозиција ће с правом тражити расписивање нових парламентарних избора и преиспитивање легитимности власти, уколико странке из власти добију ново поверење бирача, опозицији предстоји да седне за преговарачки сто и да покуша да се договори око нових корака у опозиционом деловању.