• Никола Драговић

Министар Кркобабић демагогијом до јефтиних политичких поена

Јуче је одржан састанак на којем је министар Милан Кркобабић најавио „враћање живота у напуштена сеоска домаћинства“.


Пројекат за сваку похвалу, али по саставу људи који би требало да се баве овом тематиком, рекао бих да већина њих не зна како изгледа српско село и са којим се проблемима сусрећу људи који на њему живе.


Као неко ко је одрастао на селу и чији су преци били часни и поносни српски сељаци и домаћини, неко ко је високо образовање стекао у главном граду ове државе и ко има жељу да се врати своме родном крају, али због „успешне“ политике за мене нема места у родном крају и селу у коме сам одрастао па тако због своје егзистенције морам да радим далеко од свог вековног огњишта, осећам потребу да реагујем на ову демагогију прикупљања јефтиних политичких поена.


Поштовани министре, селу нису потребне грандиозне најаве попут ове да ће, ето, држава дати неке паре, па ће се људи вратити на село тако што ће им бити купљена кућа.

Наравно, и то је потребно али је потребно и фокусирати се и на младе људе који желе да остану на селу и који већ имају услове за живот али им се морају омогућити услови живота достојни човеку 21. века.

Да ли ви, господине Кркобабићу, знате у каквом су стању српска села?


Очигледно да не знате, јер да знате, уместо што покушавате да добијете јефтине политичке поене и мало медијског простора за личну промоцију, требало би да скинете ваше скупоцено одело и лаковане ципеле, обујете каљаче и кренете у српска села која немају путеве да видите како српски сељаци долазе до својих кућа.

Требало би да дате лични пример оживљавању српског села о којем волите да говорите и, уместо што сте свог сина поставили на место потпредседника Скупштине Србије, поставите га на место управника неке задруге, о којима такође брине ваше министарство, на пример у Трговишту, Бојнику, Рашки, Куршумлији, Прејепољу, Сврљигу... Да се пресели тамо и са својом породицом започне живот. На тај начин бисте показали истинску жељу и вољу за обнову српског села, а не као до сада да радите на обнови села из „круга двојке“.

Да ли знате да до већине сеоских кућа не могу да дођу ни теренска возила, куће немају струју, а неке сеоске школе немају чак ни тоалете.

Уместо грандиозне најаве како ћете поклањати и куповати куће на селу, покушајте да задржите младе тако што ћете им помоћи да реше инфраструктурне проблеме, пре свега да имају достојан пут до својих кућа, нормално снабдевање електричном енергијом и пијаћом водом, да када заврше школе лакше добију посао. Помозите у пољопривредној производњи и откупу производа уместо што се фотографишете у шталама.

Постоји много начина да се истински помогне селу и младима на селу, али селу не могу да помогну људи који тамо никада нису живели, већ они који познају српско село.

Никола Драговић, дипломирани политиколог

из села Рудара општина Куршумлија, округ Топлички