• Никола Драговић

- Кратак политички осврт на 2018.

Updated: Feb 4, 2019

Изгледа да је политички живот у Србији веома интересантан. Мишљења сам да би нам на бурне политичке догађаје могле позавидети политички „досадне“ државе, попут, Шведске, Норвешке, Данске, Швајцарске....


У овој нашој дивној држави на брдовитом Балкану, не може ни једна година да се састави, а да нема избора или неких политичких турбуленција.

Пар политичких догађаја, који су на мене оставили утисак у 2018.


Избори за одборнике скупштине града Београда, не сумњиво су били једни од веома важних избора, који су били одржани прошле године. На тим изборима је промењена политичка слика града Београда, појавиле се нове политичке снаге, а неке су доживеле и фијаско.


Београдски избори су били прекретница, да се крајем лета појави нови опозициони политички блок на политичкој сцени Србије, Савез за Србију. Који је званично почео са деловањем почетком јесени 2018. и наговестио турбулентна политичка дешавања.


2018. у октобру је обележено и 10 година од оснивања Српске напредне странке, тренутно владајуће и најаче странке у Србији. Те 2008. група функционера и чланова тадашње Српске радикалне странке, је напустила ту странку и формирала Српску напредну странку, и за само 4 година свог постојања 2012. преузела целокупну власт у земљи.


Један од горућих проблема који мучи Србију већ деценијама, а слободно се може рећи и вековима, јесте статус и питање Косова и Метохије, које је сваке године у жижи политичких интересовања, како у земљи, тако и у иностранству.


Ове године догађаји који су уздрмали светску и домаћи јавност су несумњиво формирање војске тзв. Косова, као и седница савета Уједињених нација, на којој је разматран извештај о стању на Косову и Метохији.


И ако је било доста притисака и лобирања тзв. Косово није примљено у Интерпол, што је привремена власт у Приштини искористила да започне царински рат против Србије, уводећи тако таксе на производе из Србије 100%.


Један од политичко – дипломатских скандала који је потресао Србију у предходне години јесте, непримерено понашање лидера радикала Војислава Шешеља, када је вређао хрватску делегацију и палио хрватску заставу, приликом њихове посете скупштини Србије. Такође присталице радикала са њиховим председником покушали су да одрже митинг у Сремском селу Хртковци, како би обележиле 26. годишњицу од радикалског митинга, за који се сматра да је 1992. године, био покретач исељавања Хрвата из Војводине.


Крај 2018. и почетак 2019. остаће упамћен по протестима који су започели под називом „Стоп крвавим кошуљама“, а чије повод био напад на Борка Стефановића, председника Левице Србије и једног од оснивача Савеза за Србију, протести су отворили многа питања и сматрају се једним од нај масовним у протеклим годинама.


Једно од питања које ће нас дочекати у 2019. јесте да ли ће бити парламентарних избора? На то питање нико нема одговора, а коме би ти избори одговарали ни то нико тренутно не зна? Када само за 6 месеци улазимо у редован термин када се могу расписати избори. Подсећања ради последњи парламентарни избори су одржани 24. априла 2016.


По свему судећи и ако је 2018. била веома занимљива, 2019. ће бити још занимљивија и турбулентнија.


Слични текстови

Константна изборна кампања лоша слика о држави

Да ли су парламентарни избори на видику?

Загревање пред београдске изборе

Чести избори лоши за економију

Наредни избори ће се одразити на будућу политичку сцену у Србији

Дан после београдских избора