• Никола Драговић

- Константна изборна кампања лоша слика о држави


Прошло је нешто више од годину дана (април 2016-те) како су одржани последњи ванредни парламентарни избори у републици Србији. Где је убедљиву победу однела Српска напредна странка са својим коалиционим партнерима. Ове године исто у априлу имали смо редовне председниче изборе где је опет победио кандидат владајућих странка, па је тако Српска напредна странка, као водећа странка коалиције, поново потврдила да има највећу подршку међу бирачким телом и тако учврстила своју позицију на политичкој сцени Србије, и задржала своју доминантну позицију међу својим коалиционим партнерима, јер је управо њен председник и кандидат изабран на челу државе, а и задржао је шефофску позицију у најбројнијој странци у Србији.


Али ето, прошло је само пар месеци од последње одржаних избора, а поново се прича о могућности одржавања нових парламентарних избора. Треба напоменути да нам следи одржавање избора у неколико општина где су уведене привремене мере, као и редовни избори за одборнике у скупштини града Београда, који због своје велике важности и значаја Београда као главног града и највећег града у држави, изазивају велику пажњу како код власти тако и код опозиције.


Без дилеме сви су сагласни да су београдски избори веома битни, али нема сагласности да ли су нам заједно са београдским потребни и парламентарни избори. Сасвим је очигледно да Влада има комотну посланичку већину у Народној скупштини, која јој пружа прилику да несметано ради и обавља делокруг својих активности, те се с того с правом поставља питање зашто се прича о новим парламентарним изборима?

Присутно је ових дана да се размишља о новим изборима зато што их опозиција тражи, али легитимно право сваке опозиције јесте, да тражи изборе како би се из опозиционог деловања изборила за позиционо.


Наравно да се иза брега крије нешто сасвим друго, а то може бити и лошији рејтинг владајућих странака у главном граду у односу на остале делове земље, па се заједно са изборима за престоницу планирају и парламентарни како би се уз синергијрски ефекат и мобилизацију целокупне изборне машинерије од медија до симпатизера и активиста остварио жељени резултат.


Очигледно је да се не размишља о томе шта доносе а шта односи сталне изборне кампање? Већина ће оптужити опозицију да је она крива јер стално нешто критикује и тражи, али како што рекох то и јесте једна од основних активности опозиције, све опозиционе странке то раде. Сетимо се само опозиционог понашања садашњих позиционих странака и њихових перформанса када су биле ван власти, па тадашња власт није расписивала изборе сваке године.


Честе изборне кампање повлаче велике трошкове и шаљу лошу политичку слику о земљи. Нико до сада није израчунао колико се заиста пара потроши за одржавање избора, али је сасвим очигледно да су то више милионски износи, који се могу искористити у разне корисне ствари, као што су култура, спорт, здравство, образовање…, уместо да се потроше ненаменски за изборе као што је то случај код нас, а притом Влада има стабилну парламентарну већину.

Константна изборна кампања шаље лошу слику о држави, у свету како у политичком тако и у економском смислу.


Стални избори шаљу поруку да у жемљи нема политичке стабилности, што умањује оцену о повољним економским улагањима, а новац се троши у недоглед за кампању уместо да се троши на отварању нових радних места и промоцији државе и њених ресурса. Избори се стално одржавају а суштински ништа немењаjу.