• Никола Драговић

- Коме смета Економска школа?


Не могу а да као бивши ученик 50 – те генерације Економске школе у Куршумлији не прокоментаришем одлуку Министарства просвете, науке и технолошког развоја , да Економску школу у Куршумлији споји, или шта већ, са техничком школом “Ђуро Ђаковић” из Подујева, која је након НАТО агресије 1999. године привремено измештена у Куршумлију, и не само споји већ и промени име које носи пуних 64. године.

Без предходне најаве Министар просвете донео је одлуку да професори Економске школе у Куршумлији, од 1. септембра неће више радити у тој школи. Према речима појединих професора ова вест је саопштена јутос на седници наставничког већа без икакве предходне најаве. Након упознавање наставног кадра са одлуком Министра од стране директора, у наставничкој зборници настао је мук, неверица и забринутост, сви су били у чуду шта се дешава.
С правом се поставља питање да ли грађане и просветне раднике у Куршумлији неко за нешто пита? Шта ће се догодити са радницима? Да ли се држава игра са овим градом и овим људима?

Као представник ђака у школском парламенту сам још 2008. упозоравао да ће се Економска школа угасити ако се само буде климало главом и без поговорно слушала државна администрација. Нажалост већина професора се смејала и посматрала ме чудно, а исте те године министарство просвете је укинуло једно одељење економског техничара , а трговачки смер угасило, годину дана затим поједини професори су почели да постају технолошки вишак.


Данас се након 64. године од постојања, одлуком Министра из Београда, који и не зна где је Куршмлија, мења име ове школе, а неки наставници остављају на улицу. Да ли ће неко дигнути свој глас или ће и даље без поговорно извршавати сулуде одлуке?

Уместо да помогне грађанима ове општине на југу Србије, која се 107 км граничи са Косовом и Метохијом, држава се игра са њима и из дана у дан прописијући разне уредбе које отежавају живот мештанима и доноси сулуде прописе. Ако жели да покаже да није тако нека предузме неке одговарајуће потезе, па тако помогне у проналажењу инвеститора који би инвестирали у ову општину, смањили незапосленост и вратили младе у овај град.


Сви грађани, не само просветни радници, требају да се запитају који је следећи корак који се може очекивати од државе? Да ли ће Министар наредне године, можда укинути средње школе у Куршумлији? На ову одлуку нема право нико да остане нем, ни бивши, ни садашњи, ни будући ученици, ни њихови родитељи,а највећа је одговорност на професорима и општинским руководиоцима, који својим чињењем треба да покажу да Куршумлија мора и треба да живи!


Свако треба предузети оно што је у његовој моћи и скренути пажњу да Куршумлији треба помоћ а не сулуде одлуке државних чиновника, које су у супротности интересима грађна.

Зато је право време да се дозовемо памети, а не да безпоговорно извршавамо наређења оних који не виде шуму од дрвета, или ћемо нешто предузети и урадити или ћемо бити пука бескорисна маса климоглаваца које ће се стидети будућа поколења.