• Никола Драговић

- Избори и бојкот у Топлици

Updated: Feb 20, 2020


Увелико смо ушли у изборну годину када се очекује одржавање избора за Народне представника у Скупштини Србије, Скупштини Аутономне Покрајне Војводине и Скупштинама општина градова и општина.


Од како је Генерални секретар председништва Србије, Никола Селаковић, најавио да постоји могућност одржавања избора 26. априла, политички актери су убрзано отпочели своје активности како би убедили бираче да су они баш ти којима они требају дати свој глас и да ће они најбоље заступати њихове интересе.


По свему судећи ови пролећни избори, ако и буду били одржани на пролеће, неће бити исти као што смо навикли на изборе у последњој деценији у Србији. На овим пролећним изборима неће сви учествовати, не зато што не испуњавају изборне услове, већ зато што су одлучили да ове изборе бојкотују због лоших изборних услова и неадекватног односа власти према њима.


Опозиционе странке окупљне у Савезу за Србију, најавиле су бојот а придружио им се и Покрет слободних грађана који води Сергеј Трифуновић. Они су свој разлог бојкота пролећних избора преставили грађанима 1. фебруара у „Комбанк дворани“ и одпочели своју кампању бојкота.


Како ће избори или бојкот утицати на политичку сцену Топлице биће веома интересантно. Већина политичара сматра да наши људи „воле да гласају“ и да „чувају кутије“, па им је тешко објаснити шта бојкот представља и зашта се странке које пропагирају бојкот залажу, па виде могућност да они који баш нису имали велике политичке среће да седну одборничку клупу овог пута остваре своју жељу.


Пошто је одлука о бојкоту покренула многа питања, па је ових дана усвојена и измена Закона о изборима, где се изборни праг смањује са 5 на 3 процената , изазвао је срећу код многих локалних политичара који не би могли да победе ни у својим месним заједницама, да се народни преставници бирају по већинском изборном систему, али шансу да седну у одборничку клупу ће им можда омогућити смањење изборног цензуса и пропорционални систем гласања.


Како је изборна грозница тек почела, биће интересанто пратити сама изборна дешавање.


Ко ће се све кандидовати? Ко ће бити будући народни представник? Да ли грађани Топлице више воле да гласају или бојкотују?


Tекст објављен на интернет порталу ТОП НОВОСТИСлични текстови: