• Никола Драговић

- Двојица славних Лазаревих витезова из Топлице

Ове године се навршава 631 година од Косовског боја, који је оставио дубок историјски траг, како на историју Србије тако и Европе. Једна од територија која има велики значај за историју нашег народа и целокупне Српске бити, јесте територија данашњег Топличког управног округа.


Топлица је пуна славних ратника који су одувек стајали на бранику отаџбине и бранили свој народ од разних освајача и варвара.

У очи великог српског верског и националног празника Видовдана, хтео бих споменути двојицу Лазаревих витезова, двојицу побратима. Њихова имена и после 631 године одјекују Топлицом, подсећајући нас на нашу славну и страдалну прошлост. Опомињу нас какву будућност требамо градити и какви требамо бити.


Милан Топлица

Милан Топлица био је Топлички војвода, један од најпоузданијих Лазаревих витезова и један од „господара границе“, управљао је Средњом Топлицом. Његово војно утврђење (кула) налазило се у селу Вича, општина Прокупље. Топлица је припадао витезовима реда ЗМАЈА, па је у народу био познат и као Змај од Топлице. Народно предање каже да га је красила изузетна лепота, висина и храброст... био је најбољи стрелац тадашње српске војске. Непосредно пред Косовску битку себи је обећао девојку, која се у народним песмама помиње као „Косовка девојка“.


Косовка девојка и витез Павле Орловић, слика Уроша Предића

Народни песник је описује као младу девојку која после Косовског боја лута по бојном пољу, поји и вида ране рањеним ратницима, трага и распитује се о веренику, куму и деверу – Топлици Милану, Милошу Обилићу и Косанчић Ивану.

Она је постала алегорија за бригу, помоћ и љубав, а за многе је један од симбола Србије.
Иван Косанчић

Иван Косанчић, господар Горње Топлице и Косанице, познат у народу као Змај од Радана. Његов отац Огњен Косанчић, био је витез из пратње цара Душана Силног. За Косанчића се причало да је био најбољи мачевалац тадашње српске војске, издвајао се посебним стилом и начином мачевања, истовремено се борио са два мача – дугим и кратким. Народна предања кажу да је Косанчић био веома образован и да је говорио неколико језика, као и да је од свих српских војвода најбоље познавао Османлије, њихове законе, обичаје, војну вештину и тактику, као и да је са још дванаесторицом српских витезова предводио напад на турског султана Мурата, на Косову 1389. године. Своје војно утврђење саградио је на западним обронцима Радан планине, у данашњем селу Иван Кула 33 километара јужно од Куршумлије.

Остаци Косанчићве куле у селу Иван Кула код Куршумлије

Заједно је са својим побратимом Топлицом Миланом, Иван је имао веома важан задатак да „господари границом и уходи Турке“.


Косанчић Иван и Топлица Милан били су витезови из реда Змаја, односно Светог Ђорђа, који је 1318. године, основао Милош Обилић. Ред Светог Ђорђа је био наставак оригиналног реда Црвеног змаја, припадници овог реда били су заклети да ће уништити свакога ко води Турке на српске земље.


Ова два побратима и витеза заједно су са својом војском кренула из Иван Куле преко Трпеза у одбрану отаџбине, вере, слободе... на равно Косово поље са ког се нису вратили.

Да би смо градили своју будућност не смемо заборавити своју прошлост и своје претке.

Препоручени текстови:

- Куршумлијске куле које нас подсећају на славна времена


- Зашто заборављамо своје победе - Бој на Плочнику