• Никола Драговић

Дан примирја у Првом светском рату - ЧУВАЈМО СЕЋАЊЕ НА НАШЕ ПРЕТКЕ!

Updated: Nov 10, 2020

11.11. у 11 сати 1918. године званично је завршен Први светски рат. Тог једанаестог новембра у Француском граду Компјењу, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, Немачка и земље Антанте негде између 5.12 и 5.20 сати изјутра потписале су примирје, али историјски извори наводе да је он званично ступио на снагу од једанаест сати истог дана. Немачка се тог 11. новембра предала и тада је договорено да престану оружани сукоби. Сматра се да је канадски војник Џорџ Лоренс Прајс последња жртва Првог светског рата. Он је погинуо од руке немачког снајперисте у 10.58 часова 11. новембра 1918. године.


После потписивања примирја, настављени су преговори о условима мира. Они су договорени Версајским миром, потписаним 28. јуна 1919. године. Тим догађајем и званично је окончан Први светски рат. Иначе, вагон у којем је потписано примирје Адолф Хитлер одабрао је 1940. године, као место где је Француска потписала своју капитулацију. Историјски вагон уништен је у савезничком бомбардовању Берлина.


Завршетак Великог рата донео је стварање новог светског поретка, нестала су 4 европска царства: Аусто-угарско, Немачко, Руско и Отоманско. Након окончања рата створиле су се и нове државе као што је Краљевина Срба Хрвата и Словенаца, настала 1. децембра 1918. године. Делегацију СХС предводио је Никола Пашић, као "опуномоћени делегат" СХС и још тројица: Анте Трумбић, министар иностраних дела, др Миленко Веснић, дугогодишњи посланик Србије у Паризу, и др Иван Жолгер, словеначки представник.

Србија је у Првом светском рату укупно изгубила 1.248.136 становника, односно 28 одсто становништва. У стварности тај проценат је много већи када се имају у виду државни оквири Србије од пре Балканских ратова, који су, просто и по саставу становништва, изнели „на својим леђима” читав тај рат, уз битну помоћ десетина хиљада Срба добровољаца са простора негдашње Аустро-Угарске.

Од 2012. године Законом о државним и другим празницима у Републици Србији 11. новембар уврштен је као Дан примирја у Првом светском рату. Један од начина обележавања овог празника је ношење амблема са цветом Наталијина рамонда.


Цвет Наталијина рамонда је познат и као цвет феникс који се, и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.


Чувајмо и поштујмо своје, како би нас други ценили и поштовали!


Препоручени текстови: