• Никола Драговић

- Дан после београдских избора

Updated: Dec 17, 2018


Завршени су још једни избори за одборнике у скупштини града Београда, полако се стишава предизборно – изборна тензија. Политички актери се повлаче у своја представништва, анализирају резултате и праве планове за своје будуће политичке потезе на политичкој мапи Београда, а и широм Србије.


И ако су се у исто време одржавали избори за одборнике у још три општине: Аранђеловцу, Бору и Севојну, београдски избори су са разлогом привукли велику пажњу јавности и свих политичких актера који су присутни на политичкој сцени Србије. Подсећања ради на београдским изборима одржаним 4. марта, право гласа је имало 1.594.141 бирача, 25.931 мање него на изборима за председника Републике одржаним 2.априла прошле године, што чини скоро 1/3 бирача у Србији. Због великог броја бирача као и свог политичког, економског, културног... значаја који Београд има као главни град, као и велике политичке моћи коју има први човек престонице, избори за скупштину града Београда су од изузетног политичког значаја не само за Београд већ и за читаву државу, као већина политичких актера ван Београда воли да каже: „четвртог марта све очи гледају у Београд“.


Након затварања бирачких места и пребројавања листића, у изборним штабовима политичких странака је било као у кошници, поједине територијалне организације политички странака ван Београда (општински одбори), организовали су у кафићима и у просторијама својих општинских одбора „изборну ноћ“ праћења београдских избора.


Око 21h уследио је мук у појединим политичким странкама. Разочарење, неверица, страх, бол... Странке које су доста очекивале од београдских избора и које су дуго година биле присутне на политичком небу Србије и Београда доживеле су тотални дебакл. Пре свега Демократска странка и њени коалициони партнери. Може се слободно рећи да Демократска странка након 28 година свог рада и постојања, полако иде у „политичку пензију“. У Београду који се сматра једним од њених значајних упориста није успела да освоји довољан број гласова како би прешла изборни цензус од 5% за улазаг у градски парламент, чак шта више остварила је поражавајући резултат од 2,5% или 18.286 гласова. Српска радикална странка која је очекивала да ће након 6 година поново имати своје представнике у скупштинским клупама града Београда, такође је доживела изборни дебакл, освојивши 2,34% или 19.094 гласова. Странка која је до пре 10 година имала премијера и значајан број министра у републичкој Влади, која је била парламентарна странка у предходном периоду у скупштини града Београда, Демократска странка Србије, наставила је са својим изборним суновратом који је започет на предсеничким изборима, а настављен и на овим, она је освојила 9.084 гласова или 1,12%.


С друге стране београдски избори су у политичку орбиту лансирали нове странке и нова лица. И ако су познати политичкој јавности Вук Јеремић, Драган Ђилас и Саша Јанковић, несумњиво су нова лица на политичкој сцени која завређују пажњу, па је тако за коалицију коју су они предводили гласало 154.147 изашлих бирача. Имајући у виду остварени резултат, са правом се може рећи да се ова коалиција једина може супроставити владајућим странкама, Социјалистичкој партији Србије и Српској напредној странци, које су на овим изборима заједно освојиле 51,12% гласова изашлих бирача, што у расподели мандата представља 72 одборничка мандата од укупно 110 у скупштини гада.

Када смо код остварених резултата на београдским изборима, треба поменути и добар резултат групе грађана коју је предводио Александар Шапић, актуелни председник општине Нови Београд, за коју је гласало 73.425 бирача.

Оно што је сасвим извесно након београдских избора политичка сцена у Београду, а и у Србији, биће драстично промењена, нарочито на страни опозиције. Традиционалне странке на које смо навикли, које су оствариле лош резултат отићиће у „политичку пензију“ и за њих нема места на политичкој сцени, њих су већ бирачи казнили. Нове странке попут Народне странке Вука Јеремића и Покрета Саше Јанковића полако ће почети да јачају како у организационом тако и у кадровском погледу. Оно што је још увек непознаница јесте, на који ће начин Драган Ђилас наставити свој политички ангажман. Он је у изборној ноћи изјавио да остаје активан на политичкој сцени Србије али није навео на који начин.


Биће занимљиво политичко прегуписавање у наредном периоду, нарочито у редовима опозиције. Да ли ће опозиција успети да се договори и крене у заједничко деловање или не, остаје да се види. Београдски избори су несумњиво показали да се без заједничког договора и деловање не може постићи добар резултат.