• Никола Драговић

- Да ли смо заборавили своју државност и духовност?

Updated: Dec 18, 2018

Дуго сам размишљао како да започнем овај текст. Како рећи нешто што је давно речено и како каже наш народ „У камен записано“, па ипак одлучих да је можда најбоље започети стиховима песме познатог куршумлијског гуслара Новака Миленковића.

…“Ђе је некад престоница била.

Ђе Немања прву цркву диже и духовност српску ваздиже,

а духовност српску прошири, те Србију с крстом помири.

Ђе је вазда од давнашњих дана ово парче немирног Балкана,

заливано од крви и плача, било мета разних освајача…“Прослава 850 година од подизања првих Немањиних задужбина, Куршумлија лета господњег 2018.


Обележило се ових дана 850 година од подизања првих Немањиних задужбина у средњовековној Топлици, а данашњој Куршумлији.

Многи ће се запитати којег Немање? Да он није можда нека звезда ријалити програма? Или пак можда…???

Беше то онај Немања родоначелник Српске државе и духовности , отац првог српског архиепископа, отац првог српског краља…. Онај Стефан Немања кога су изгледа данас многи заборавили.

Нису баш сви заборавили оца српске државе, сетили су га се они који данас живе у месту из којег је он, као тадашњи удеони кнез, започео стварање и уздизање српску државност и духовност, мештани малене варошице Куршумлије.

Који су на пристојан и скроман начин обележили 850 година од изградње првих духовних задужбина Стефана Немање, родоначелника онога што ми данас зовемо државом.

А држава? Држава изгледа да се стиди себе и своје историје, па тако нико од њених представника не беше присутан 28. октобра, лета господњег 2018. Када ово место, на ушћу река Косанице и Бањске у Топлицу, обележи 850 година од изградње првих Немањиних задужбина и почетка српске државности и духовности.

Да ли се ми као народ, као нација, као становници ове државе Србије, стидимо наше историје, наше традиције, културе, државности…??? да ли требамо да баштинимо и чувамо своје? Да ли требамо имати своју традицију и историју? Да ли, да ли?

Изгледа да нема одговора, али се сви заједно морамо потрудити да не заборавимо своју прошлост, јер ако заборавимо своју прошлост заборавићемо и своју будућност.


Још текстова:

Рађање Немањине краљевине у топличком и косаничком крају

Прва задужбина Стефана Немање на ушћу Косанице у Топлицу

Занемаривање рађања Немањине државе и на Светога Саву

Зашто се стидимо себе?

850 година државности и духовности у Топлици