• Никола Драговић

Да ли се одржавају избори? Тиха изборна кампања


Остало је још неколико дана до одржавања парламентарних и локалних избора заказаних за 21. јун, а кампање као и данема.

Зашто су ови избори другачији од избора и кампања на које смо навикли до сада?

Познаваоци изборних процеса кажу да су изборне кампање „ратно стање“, а многи политичари кажу да оно што се изговори у изборној кампањи се у главном не рачуна да је речено.

Општи је утисак да је ова кампања за предстојеће изборе сувише блага и да се разликује од осталих из много разлога, по моме суду два су основна разлога која су утицала на овакав начин вођења кампање:

Политички и

Здравствени


Политички разлог овакве кампање је тај, што традиционалне опозиционе странке, пре свега странке окупљене у Савезу за Србију (Демократске странке, Народне странке, Двери, Странке слободе и правде, Покрета за преокрет…), донеле одлуку да бокотују изборе, како они тврде због неравноправних услова којима су изложене опозоционе странке од стране режима.

То је први пут после 2000. године, да опозиционе странке не учествују на изборима.

Како би убедили опозиционе странке да учествују на изборима били су умешани и страни представници али разовори да се промени одлука о бојкоту није уродила плодом код већине странака које су се за ту одлуку одлучиле мада има и оних попут Заједно за Србију и Покрета слободних грађана који су међувремену донели одлуку да ипак учествују на изборима и ако су предходно рекли да неће.

И ако на овим парламентарним изборима учествује 21 изборна листа и изборни праг је спуштен са 5% на 3%, мишљења сам да многе странке које су успеле да прикупе 10.000 потписа, неће успети да добију ни приближно толико гласова.

Што се здравственог разлога тиче, мишљења сам да је он најпресуднији за овакву кампању, подсетимо се да су избори првобитно били заказани за 26. април, али због пандемије корона вируса и увођења ванредног стања, морали су да буду одложени. Корона вирус, који још увек траје, несумљиво је један од главних разлога овако тихе кампање.

Да су ови избори другачији од осталих показује и политичка ситуација и у нашем Топличком округу. Многи грађани кажу да кампање скоро и да нема и да слабо виђају локалне политичаре у изборним активностима.

У прилог томе да влада не интересовање за ове изборе говори и то да је у Топлици, која важи за веома живахно политичко место, више него преполовљено интересовање за локалне изборе.

Подсећања ради на прошлим локалним изборима у Прокупљу је учестовало 11 изборних листа, а ове године само њих 5, у Куршумлији су гласачи могли да бирају 2016. године, одборниче кандидате са 12 предложених листа, а сад само са 5, у Блацу се на гласачком листићу, ове године налазе 4 предложене одборничке листе, а 2016. године се налазило 6.

Житорађа и ако једна од мањих општина у Топличком округу, политички је веома живахна, па се у њој и ове године налази највише предложених листа за предстојеће изборе, чак 10, а 2016. годинена локалним изборима у Житорађи да придобију наклоност бирача борило 16. одборничких листа.

Једна од карактеристика ових избора је и та што је победник већ унапред познат и нема неке неизвесности, па се и због тога можда ова кампања разликује од осталих.

По свему судећи ова изборна кампања се приводи крају, а на бирачима је изаберу политичку понуду и донесу одлуку.


Текст објављен на интернет порталу ТОПНОВОСТИ