• Никола Драговић

- Да ли ће бањски бисер Куршумлије поново засијати?Panorama Kuršumlijske banje
Panorama Kuršumlijske banje

Ових дана у јавности поново је актуелна тема продаје српских бања, међу првима на списку је Куршумлијска бања, чија је вредност процењена на 1,4 милион евра.


Од како је затворена 2005. године, нема те власти која није обећавала да ће ова бања бити отворена и да ће се у њој запослити најмање 200 радника. Обећање да ће оживети Куршумлијска бања дао је и актуелни председник државе, који је ову бању посетио као Премијер 17. октобра 2016. године, и том приликом рекао да ће већ у четвртак на седници Владе проблем Куршумлијске бање бити решен.


Изјава Председника у Куршумлијској бањи 17. октобар 2016. године.


Прошло је од тада скоро три године, а Куршумлијска бања и даље не ради. Да ли због предстојећих избора или јефтиних политичких поена и добијања пар стотина гласова тема отварања Куршумлијске бање је опет актуелна.


У наредном периоду ће се показати да ли је ово још једно обмањивање грађана, или има часних и поштених намера да се заиста нешто померити са мртве тачке.

Један од наших најзначајних књижевника XX века Борислав Пекић је рекао: „Незнање рађа гордост; гордост рађа незнање.“ Да ли из незнања, гордости, глупости, необавештености... или ко зна чега још, некo je донео одлуку 2005. године да затвори рехабилитациони центар „Жубор“, који је био носилац развоја Куршумлијске бање, а који је само годину дана пре затварања забележио рекордни број ноћења 103.651. Па се са правом људи питају који је мотив неко имао да упропасти успешну фирму?


Када је 18. јула 1929. године Краљ Александар Карађорђевић прогласио Куршумлијску бању опште корисним и лековитим народним добром, нико није могао да претпостави ће након 90. година ово место бити пусто и подсећати на сцене из хорор филмова, а лековите бањске воде које се по балнеолошким особинама сврставају у неколико најцењенијих у Европи, отицати у бесцење реком Бањском у Топлицу.

Сви жељно очекују 12. август 2019. године, када истиче рок за достављање понуда за куповину бањског комплекса „Жубор“, да се коначно стави тачка на пропадање овог бањског бисера, и да поново засија пуним сјајем какав га је красио до 2005. године, одакле су се слале честитке попут ове
Сличи текстови: