• Никола Драговић

- Да ли ће нови избори утицати на политичку сцену у Топлици

Увелико се захуктала предизборна кампања и политичка борба за изборе који ће се одржати 4. марта у Бору, Аранђеловцу, Севојну и Београду. Највећу пажњу привлаче избори за одборнике скупштине града Београда, али се не смеју занемарити избори и у остале 3 општине. Ових дана су расписани избори и за одборнике скупштине општине Смедеревска Паланка, за 25. март. Ако важи она народна „да се по јутру дан познаје“, онда нема сумње да ће 2018 – та година, бити година избора.


Избори за градску скупштину града Београда привлаче веома велику пажњу свих политичких актера, не само на градском већ и на Републичком нивоу, то и не чуди јер на територији града Београда право гласа на последњим изборима одржаним за председника Републике 2017. године, имало је 1.620.072 или 24% од укупног броја бирача у Србији.Београд као главни град има посебан значај а први човек, односно градначелник, сваког главног града у Европи, па и у свету, је веома утицајана политичка личност.

И ако је Београд удаљен преко 250 километара од Прокупља, административног центра Топличког округа, у Топлици се помно прате политичка дешавања у главном граду. У кафицима, кафанама, славама... сви дискутују, анализирају и прогнозирају резултате избора у престоници и од њих очекују много, како опозиција тако и власт.


Да ли ће владајуће странке мирно спавати и на миру чекати 2020 годину, када би требало да буду редовни локални избори, или ће се опозиција пробудити и кренути у озбиљније деловање и организовање? Остаје да се види након завршетка београдских избора.


Оно што је сасвим извесно без обзира на исход избора у Београду, јесте да ће доћи до промене политичке слике у Топлици. Поред активних политичких актера који до сада делују, сасвим је извесно да ће важно место на политичкој сцени заузети Народна странка Вука Јеремића и Покрет слободних грађана Саше Јанковића.И ако су ове две политичке организације настале након председничких избора 2017., и најмлађе су политичке организације у Србији, полако али сигурно почињу са свеутицајнијим политичким деловањем и јачањем па тако све више задобијају симпатије грађана. Покрет слободних грађана је недавно отворио своју канцеларију у Прокупљу, а Народна странка је формирала повереништва у све четри општине Топличког округа, такође је примећено и јачање Српске радикалне странке, а и Двери активно раде на побољшању своје организације.

Без обзира на исход избора 4. марта, политичка сцена у Топлици ће се засигурно променити и доћи до појављивања неких нових политичких странака, јачања постојећих, пада рејтинга некима који већ дуго постоје, све у свему након 4.марта засигурно је да ће отпочети припрема кампање за локалне изборе 2020 – те, уколико нас у скорије време не изненаде неки нови избори.