• Никола Драговић

Чекајући председника – има ли спаса Куршумлији?


На конференцији за медије одржаној пре неколико дана, Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је посету Топличком округу и долазак нових инвестиција, нарочито у Куршумлију и Прокупље.


Председник је на конференцији рекао да није задовољан тиме шта је до сада урађено у овом региону и најавио да ће председница Владе донети уредбу о додатној помоћи Топличком округу, мимо онога што већ има за пет округа на југу Србије.


Ова изјава председника изазвала је разне полемике и очекивања у граду на три реке.


Грађани Куршумлије нестрпљиво ишчекују долазак Председника и надају се бољитку, надају се да ће ова посета дати конкретне резултате и да се неће завршити као већина посета до сада на неиспуњеним обећањима.

Четири главна проблема за које се грађани Куршумлије надају да ће Председник решити јесу:


– Оживљавање Куршумлијске Бање. Наиме, пре неколико дана оглашена је продаја бањског комплекса “Жубор” у Куршумлијској бањи чија је почетна цена 1.415.836 евра, а рок за достављање писаних понуда за куповину је 12. август. Куршумлијска бања је једна од најстарих бања у Европи чије су лековите воде користили и стари Римљани. Упркос добром пословању и остваривању 103.651. ноћења 2004. године, нечијом одлуком овај рехабилитациони центра, који је био носилац развоја ове бање, је затворен.

Разни политичари су обећавали да ће се питање рада ове бање решити, па је чак и актуелни председник 2016. године, приликом посете Куршумлијској бањи, уз пратњу министара и представника локалне власти обећао да ће веома брзо доћи до оживљавања Куршумлијске бање. Прошло је скоро три године, а бања и даље нема своје госте.

Уколико би се пронашло решење за куповину бањског комплекса “Жубор”, он би најмање запослио око 100 радника што би значајно допринело смањењу незапослености и развоју туризма у куршумлијској општини, с обзиром да две бање у општини Куршумлија, Пролом и Луково, веома успешно раде и туристи их посећују током читаве године, нема разлога да и ова бања не буде пуна гостију, као пре нешто више од 15. година.


– Решавање проблема “ШИК Копаоника”, предузећа које је након лоше приватизације отишло у стечај и које дугује више милионске износе запосленима на име заосталих зарада, уплата за социјално и радни стаж за раднике као и потраживања повериоца за испоручену робу. На састанку са повериоцима у Председништву Србије, Председник је обећао решавање проблема и продају овог предузећа стратешким инвеститорима, за сада се шпекулише да има заинтересованих компанија из Турске, Француске, Немачке, па чак и Кине.

Долазак новог инвеститора у области дрвне индустрије донео би значајан економски просперитет, подсећања ради – шумско газдинство „Топлица“ – Куршумлија, обухвата површину од 68.512,57 хектара, што га сврстава у једно од највећих шумских газдинстава у Србији. Добро је познато да се велики број грађана Куршумлије бави експлатацијом шуме, па би се отварањем још једне фабрике, поред „Симпо Шика“, знатан број грађана упослио и обезбедио стабилан извор прихода.


– Отварање фабрике намештаја израелског инвеститора је инвестиција која је дуго најављивана и која би требало да упосли преко 150 радника. Отварање ове фабрике је више пута најављивано, и ако су обављани разговори за посао она још увек није почела са радом. Већина грађана се нада ће најављени долазак председника Вучића у Куршумлију, мотивисати инвеститора да што пре започне своју производњу.


– Завршетак бране „Селова“, можда последњи поменути проблем са којим се Куршумлија суочава, али не тако безначајан. Завршетак ове бране која се гради већ 33. године, имала би немерљив економски значај не само за Куршумлију већ и за остале општине из Топличког, чак и Нишавског округа. Наиме, према пројекту – Водопривредни систем “Селова” би производио 2.611 литара питке воде у секунди, од чега је за Ниш предвиђено 1.634, Прокупље 401, Куршумлију 273, Блаце 133, Мерошину 100 и Житорађу 70 литара у секунди. Поред водоснабдевања, намена акумулације је и одбрана од поплава, производња електричне енергије, наводњавање пољопривредног земљишта, развој рибарства, туризма… Нема сумње да би завршетак, како га грађани зову: „Скадра на Топлици, “ допринео развитку овог краја.


Уколико буде био решен барем један или два, од горе наведених проблема, који дуги низ година муче грађане Куршумлије, председник ће испунити своје обећање о бољем животу у Србији и малим општинама.

Остаје нам да видимо крајни циљ његовог доласка, с обзиром да у Куршумлији долази политички најутицајнија особа у Србији, а добро је познато да су политика и економија две шине истог колосека и да су политичке одлуке економске и обртно, очекивања су велика


Текст објавио интернет портал ТОП НОВОСТИ