• Никола Драговић

Анализа протеклих избора у Топлици


За нама су још једни избори за нов сазив локалних скупштина у општинама Топличког округа, по некима резултати врло очекивани, а за неке изненађујући.


Као што сам писао у предходном тексту, Да ли се одржавају избори? Тиха изборна кампања, ови избори су били другачији од избора на које смо навикли до сада, али што се тиче Топличког округа он је изнад Републичког просека по много чему па тако и по излазношћу и по резултатима.

Оно што је сасвим занимљиво јесте да су у Прокупљу и Куршумлији све листе које су учествовале на изборима освојиле одборничке мандате и ушле у локалне Скупштине, док су у Блацу радикали остали испод цензуса, а у Житорађи где је била највећа излазност на локалним изборима, чак 78,92%, цензус су прешли само напредњаци и социјалисти од 10 листа учесница избора.


Као што је већина очекивала Српска напредна странка је освојила апсолутну већину и моћи ће сам да формира власт. Оно што је интересантно остаје да се види да ли ће СНС сама формирати локалну власт или ће у коалицију позвати још неке странке, пре свега Социјалистичку партију Србије као свог традиционалног савезника. На тај одговор нећемо дуго чекати јер се ускоро очекује конституисање нових сазива Скупштина.


Оно што је по многима изненађење на овим изборима јесте добар резултат Демократске странке Србије, односно покрета Метла и Социјалистичке партије Србије у Куршумлији, које су освојиле процентуално више гласова од својих странака на Републици.


Наиме, „Метла“ је Куршумлији освојила 8,35% посто гласова, док на Републици ова листа није прешла цензус од 3%. СПС је у Куршумлији освојио 16,87% гласова изашлих бирача, док је на Републици ова листа освојила 10,9% гласова.

По речима многих познаваоца политичких прилика у овом Топличкој општини добар резултат ових странка је у томе што су развили добру мрежу посматрача и људе на терену који су били активни током читавог дана и мотивисали бираче да изађу на биралишта.


Можда би овај Куршумлијски модел могле да примене и странке на Републичком нивоу па тако по угледу својих локалних организација остваре бољи резултат.


Остаје нам да видимо како ће изгледати ново – старо руководство и ко ће све заузети водећа места на локалним кормилима власти.