• Никола Драговић

- 850 година српске државности и духовности у Топлици

Updated: Dec 18, 2018


Сутра ће се у Куршумлији на платоу манастира светог Николе обележити 850. година од подизања првих задужбина Стефана Немање родоначелника, српске државности и духовности.


Подсећања ради, као најмлађи син Великог жупана Завиде, Стефан добија на управљане област око данашњих река Топлице, Ибра и Расине. У долини реке Топлице Немања гради свој двор, а на територији данашње Куршумлије, подиже два велелепна манастира. Манастир свете Богородице подиже око 1159. године, на ушћу реке Косанице у Топлицу, а други манастир светог Николе подиже у периоду од 1165. до 1168. године), на узвишењу изнад данашњег градског насеља Куршумлије.


Поглед на данашње насеље Куршумлију од манастира светог Николе

Због трошења велике количине средстава у изградњи ових манастира Стефан долази у сукоб са својим оцем Завидом и братом Тихомиром, који га побеђују и бацају у тамницу.

Заточен у тамници, безнадежан и заборављен од свих, Стефан се посвећује

молитвама и уз помоћ молитви и Светог Ђорђа, Стефан излази из тамнице, успева да се домогне слободе и са својим следбеница успева да победи брата и оца, око 1168. године преузме титулу Великог жупана.


Након добијања аутокефалности Српске цркве 1219. године, тадашњи Први Српски архиепископ Сава успоставио је Топличку епископију, а за седиште топличког епископа одабрао је манастир светог Николе.


Управо ту, у манастиру светог Николе у данашњој Куршумлији, Први српски архиепископ Сава одлучио је да 1219. године крсти ПРВОГ верника аутокефалне Српске православне цркве.

Манастир Пресвете Богородице Манастир светог Николе


Успостављањем Српске патријаршије 1346. године, због изузетног значаја за српску духовност и државност Топлички епископи су добили почасни назив МИТРОПОЛИТА. Све до 1690. када Топлички епископ одлази са великом сеобом Срба, са патријархом Арсенијем IV преко Саве и Дунава.


Сутрашњи дан представља велики значај за целокупни Српски народ и српску државу, али страхујем да сем општине Куршумлије и пар истакнутих појединаца нико га неће споменути. Не можемо кривити друге ако себе не поштујемо.

Још текстова:


Рађање Немањине краљевине у топличком и косаничком крају

Прва задужбина Стефана Немање на ушћу Косанице у Топлицу