• Никола Драговић

- (НЕ)моћ опозиције у Топлици

Након локалних избора одржаних у априлу 2016-те, изборне листе предвођене Српском напредном странком у све четири општине Топличког округа, освојиле су довољан број гласова и мандата да самостално формирају скупштинску већину. У неким општинама и поред апсолутне скупштинске већине, поједине политичке странке дале су своју подршку СНС-у да учврсти своју власт.

И ако је прошло мало више од годину дана од локалних избора и формирања нових општинских руководства, трвења унутар владајуће већине и саме владајуће странке су све већа и већа, па је тако дошло до распуштања одбора у Блацу и Житорађи. Где је извршена кадровска промена у одборима, а у Житорађи је чак дошло и до смене председника општине.

Многи грађани су с правом забринути да ли ће власт дочекати крај свог четворогодишњег мандата.


Но, било како било проблеме власти остављамо за неку другу колумну, хајде да видимо како нам је стање у опозицији, која би барем требала да искористи своју прилику и понуди решења за актуелне проблеме ако се власт не сназали и не испуњава своја обећања.


Представници опозиције као да су замрли у Топлици, или боље речено као и да их нема, можда чекају неко боље и срећно време. Стиче се утисак да су заборавили шта опозиционо деловање подразумева и да политичка арена захтева сталну борбу и сталну активност. Јер како каже Бертолт Брехт: Ко је против политике, уствари је за политику која се спроводи над њим", опозиција као да је против политике.


Дешавају се споратични испади појединих представника опозиционих странака али ништа значајно што би могло да уздрма политичку сцену и пробуди бираче.


Па се зато већина грађана с правом пита, да ли опозиција постоји? Да ли су опозиционе странке за које су гласали присутне на политичкој сцени? Да ли су њихови представници у опште у парламенту?

Одговоре је веома тешко дати јер својим „не деловањем“ странке које нису у власти показују своју слабост што проузрукује недостатак другачијег мишљења и контролу власти.

Јер подсетимо се неких опозиционих принципа. Представници опозиције су ту да контролишу власт, да својим активностима и деловањима, изношењем различитих мишљења и ставова допринесу квалитету владања и спрече лоше потезе власти.


Изгледа да је опозиција немоћна и да се њена моћ и снага истопила због незаинтересованости њених предстаника. Остајемо да видимо да ли ће нове опозиционе странке, предвођене Вуком Јеремићем и Сашом Јанковићем успети да врате политичку моћ опозиције, јер остале опозиционе странке су показале своју моћ односно немоћ.